Translate

måndag 18 januari 2010

Hemkokt lingonsylt


Lingonsylt som man kokar själv är så gott. Svärfar plockade en massa lingon i höstas och delade snällt med sig av dessa läckra bär. Nu har jag kokt de sista lingonen så det blir till att snåla på sylten. Barnen verkar inte bry sig om vilken sylt de äter men själv känner jag stor skillnad på lingonsylten jag gör själv och äppelmosklabb-lingonsylt som man köper.

Har man lingon i frysen så är det så enkelt att koka sylt själv. Dessutom innehåller lingon bensoesyra som gör att sylten har lång hållbarhet. Hela vintern klarar den sig ofta om den får stå mörkt och svalt.


Lingonsylt:

2 liter rensade lingon (ca 1,2 kg)
5 1/2 dl socker
2 dl vatten

Låt bären koka upp med vattnet och låt koka i tio minuter.
Dra grytan från spisen och tillsätt sockret, lite i taget, tills allt socker löst sig.

Häll upp på rena, varma burkar. Ställ svalt och mörkt.

1 kommentar:

  1. Väldigt enkelt...men ack så gott det blev :)
    Tack för tipset!
    Hälsningar
    Carina Olsson Bromölla

    SvaraRadera