Translate

måndag 18 januari 2010

Surdegsbak



Jag bakar nästan allt bröd själv. Tycker inte att köpebröd smakar, dessutom är det dyrt och en massa tillsatser. Har nu snöat in på det här med surdegsbröd. Det bästa med surdeg är att det till skillnad mot annat hembakat håller sig färskt länge, det smular inte och även om det varit fryst så smakar det fräscht.

Smidigt är det också, visst det tar några dagar men det sköter sig självt. Smaken kan man också variera genom att krydda med olika saker. För att starta upp en surdeg krävs tre ingredienser:

3 dl ljummet vatten
1/2 pkt jäst
3 dl rågmjöl

Bara att blanda ihop i bunken, slänga på en tallrik och låta jäsa ett dygn. Efter ett dygn tillsätter man ytterligare 1 dl rågmjöl.

Efter 2-3 dygn har du en färdig surdeg som du sedan bakar vidare...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar